"Gdy żona dobrze gotuje..." EDD 2021

W ubiegłą sobotę w Pałacu Mieroszewskich odbyło się spotkanie z publicznością w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa przebiegające pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.

Uczestnicy spotkania wysłuchali prezentacji o wpływach kuchni państw zaborczych na polskie potrawy i porozmawiali o będzińskich kawiarniach, cukierniach, fabrykach czekolady z lat 30. XX . Wspólną dyskusję umilił smak sernika wiedeńskiego i gorącej czekolady. Na zakończenie zostały omówione trendy modowe dotyczące dekorowania stołów w dwudziestoleciu międzywojennym. W związku z tym organizatorzy przygotowali stolik nakryty haftowaną serwetą i porcelaną z Huty Franciszka z 1933 roku. Oczywiście nakrycia stołowe w owym czasie przyozdabiały kwiaty, dlatego nie mogło ich braknąć na naszym stoliku.

 

Design Joanna Kobryń © Muzeum Zagłębia w Będzinie

MAPA STRONY