Przed nami kolejne wydarzenia odbywające się w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Zapraszamy w najbliższą sobotę i niedzielę – poniżej przedstawiamy informacje na temat przedmiotu i charakteru spotkań:
18 września 2021 r., sobota, godz. 12.00 – 14.00, Pałac Mieroszewskich
Spacer historyczny: Między tradycją a nowoczesnością, czyli jak jadano nad Czarną Przemszą. Historia przetwórstwa spożywczego na terenie Będzina. Spacer rozpoczyna się w Pałacu Mieroszewskich, gdzie uczestnicy poznają sposoby przetwarzania żywności i jej przechowywania oraz zapoznają się z procesami takimi jak: wyrabianie mąki i kaszy, wypiek chleba, wytwarzanie masła i sera. Dowiedzą się, jak przygotowywano jadło w chłopskiej chacie, będą mieli możliwość obejrzeć dawne narzędzia i utensylia kuchenne oraz poznać ich zastosowanie. Podczas wizyty w pałacowym parku zostanie omówiona produkcja żywności w nowoczesnym gospodarstwie rolnym na przykładzie gzichowskiego folwarku. Kolejna część spotkania poświęcona będzie rozwojowi przemysłu spożywczego w dawnym Będzinie - wędrując ulicami miasta spacerowicze przypomną sobie, jakie zakłady istniały niegdyś na terenie miasta, poznają między innymi historię browarów i informacje dotyczące rozwoju młynarstwa.
19 września 2021, niedziela, godz.12.00 - 13.30, Pałac Mieroszewskich
„Cymes, czulent i makagigi” - prelekcja poparta prezentacją multimedialną nt. specyfiki kuchni żydowskiej. Społeczność żydowska w Będzinie przed II wojną światową stanowiła ponad połowę mieszkańców miasta. W trakcie spotkania przedstawione zostaną zwyczaje żywieniowe polskich Żydów. Omówione zostaną takie zagadnienia jak koszerność, zasady kodeksu dietetycznego , sposób przygotowywania potraw wynikający z nakazów religijnych, typowe potrawy świąteczne i codzienne, przepisy oraz wpływ kuchni żydowskiej na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na koniec uczestnicy udadzą się na krótki spacer śladem Żydów będzińskich, po czym zwiedzą i dom modlitwy Mizrachi – jeden z obiektów Muzeum Zagłębia w Będzinie.