Ostatnie spotkanie w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa odbywających się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa” poświęcono kuchni żydowskiej. Dla przedwojennych mieszkańców Będzina, w którym mieszkała liczna społeczność wyznania mojżeszowego, temat ten był niezwykle ważny. Religijny Żyd musi zawsze wiedzieć co je, kiedy je, jakie mięso spożywa, jak uśmiercone było zwierzę i jak przygotowywano potrawę.
Większość przepisów dotyczących sposobu przygotowania pokarmów, zawartych w żydowskim kodeksie dietetycznym, pochodzi z Tory. W trakcie wykładu poświęconego specyfice kuchni żydowskiej omówiono szczegółowo zasady kaszrutu i przedstawiono typowe potrawy. Uczestnicy dowiedzieli się jak odbywa się – „szechita” i jakie produkty są koszerne a jakie „nieczyste” np. dlaczego Żydzi nie mogą jeść wieprzowiny, węgorzy czy owoców morza. Poznali też odpowiedź na najważniejsze pytanie: jaki jest sens tych wszystkich drobiazgowych przepisów i zasad, które dzisiaj mogą nam się wydawać już nieco archaiczne i nieprzystosowane do wymogów współczesnego świata. Po wykładzie uczestnicy udali z się na krótki spacer śladami Żydów będzińskich zakończony zwiedzaniem domu modlitwy „Mizrachi”.
Zdjęcie Szechita Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Szechita#/media/Plik:Schect.jpg
|
Zdjęcie rodziny żydowskiej ze zbiorów Muzeum Zagłębia