Stanowisko Muzeum Zagłębia w Będzinie w związku z opublikowaniem na You Tube filmu pokazującego Podziemia Będzińskie:

Jako instytucja kultury jesteśmy otwarci na współdziałanie z wszystkimi, którym leży na sercu propagowanie kultury, historii, a także ciekawych i wartych zainteresowania miejsc położonych na terenie dawnego Zagłębia Dąbrowskiego. W kręgu naszych współpracowników oprócz instytucji, przedsiębiorstw i organów samorządowych są również osoby prywatne, a jej podstawę stanowią zasady pożycia społecznego oraz etyka zawodowa.

Pragniemy podkreślić, że opublikowany niedawno film został nakręcony i upubliczniony z całkowitym pominięciem organu zarządzającego Podziemiami Będzińskimi. Dyrekcja Muzeum Zagłębia nie została poinformowania ani o prawdziwym celu wejścia do zabytku ani o zamiarze umieszczenia materiału nakręconego w trakcie zwiedzania w serwisie internetowym You Tube.

Zasady etyki, dobry zwyczaj oraz przepisy prawa powszechnego nakazują uzyskanie zgody na upublicznienie takich materiałów od uprawnionego podmiotu. Dlatego jako Zarządca Podziemi Będzińskich czujemy się zobowiązani do poinformowania o nieetycznym zachowaniu twórców filmu.

Równocześnie pragniemy podkreślić, że chętnie podejmiemy współpracę z każdym zainteresowanym propagowaniem szeroko rozumianej kultury.

Wszystkich zainteresowanych prosimy o kontakt z Działem Promocji Muzeum, tel: (32) 267 77 07 wew. 29, za pośrednictwem poczty elektronicznej: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz fanpage’u: https://www.facebook.com/MuzeumZaglebia/

Design Joanna Kobryń © Muzeum Zagłębia w Będzinie

MAPA STRONY