Zabytek miesiąca - żardiniera

Zabytkiem miesiąca jest żardiniera typu otwartego wykonana przed 1945 rokiem ze szkła prasowanego.

Technika prasowania szkła rozpowszechniona na szeroką skalę produkcyjną z początkiem XIX wieku, jako jedna z pierwszych przez mechaniczne wytwarzanie  przyczyniła się do powstania taniej i masowej produkcji wyrobów ze szkła.
 Prezentowana żardiniera z obu stron czaszy ozdobiona jest wytłoczoną różą wpisaną w gięte linie łączące się płynnie po bokach. Całość kompozycji została osadzona na romboidalnej stopie, co w sumie tworzy piękne naczynie na słodycze. Bardzo często tego typu żardiniery kojarzone są wyłącznie z Hutą Szkła „Hortensja” w Piotrkowie Trybunalskim – i słusznie, ponieważ huta była ich producentem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że takie same szklane  piękności były produkowane w Hucie Szkła Gospodarczego w Ząbkowicach według wzoru z lat 1890-1905. Z obserwacji i dostępnych katalogów wynika, że żardiniery pochodzące z Ząbkowic nie posiadały na brzegach stopy ozdobnego ząbkowania, natomiast wyprodukowane w „Hortensji” były dekorowane takim wzorem. Zapewne ta mała różnica miała identyfikować producentów. Obecnie można jeszcze spotkać żardiniery typu zamkniętego, większe lub mniejsze, ze szkła przeźroczystego w kolorach m. in.: rozalinowym, jasno zielonym, niebieskim, bursztynowym - wszystkie są barwione w masie szklanej. Ta technika barwienia sprawia, że naczynia w jednym kolorze często różnią się odcieniem i przejrzystością. Obecnie zdobyte na targach staroci żardiniery wyprodukowane w dawnej technice stanowią niezły „kąsek” dla znawców tematu, a kolekcjonerzy prześcigają się  w zbieraniu naczyń o nietuzinkowych zabarwieniach.

Design Joanna Kobryń © Muzeum Zagłębia w Będzinie

MAPA STRONY