W sobotę 18 września odbyło się kolejne spotkanie w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Poświęcone było przetwórstwu spożywczemu. Uczestnicy, którzy przybyli do Pałacu Mieroszewskich dowiedzieli się, jak w przeszłości przechowywano żywność oraz ile pracy wymagało jej przetwarzanie. Następnie wyruszyli na spacer szlakiem dawnych będzińskich browarów.

Budynek administracyjny browaru Korona na tyłach ul. Małachowskiego (dawna ul. Słowiańska)

Dom A. Troppauera wybudowany w 1929 r., (ul. Małachowskiego), siedziba firmy Browar Parowy Grodziec

 

 

 

 

Etykiety piwa produkowanego w Będzińskich Zakładach Piwowarsko – Słodowniczych, lata 50.i 60. XX w., Browar nr 2 – „Zamkowy” (ze zbiorów A. Babińskiego):

 

 

Design Joanna Kobryń © Muzeum Zagłębia w Będzinie

MAPA STRONY