Aktualności

Wakacyjne Warsztaty Muzealne w Pałacu Mieroszewskich

W pewnych kręgach, szczególnie wśród przedszkolaków i  uczniów zagłębiowskich szkół podstawowych Muzeum Zagłębia znane jest jako producent znakomitego masła. Masło ubijamy w maselnicy tłuczkowej ze śmietany 30% kupowanej w pobliskim sklepie - niestety nie posiadamy krowy. Ubijanie masła jest znakomitą okazją do opowieści o życiu dawnych mieszkańców Zagłębia - o życiu w wiejskiej chacie, bez elektryczności i bieżącej wody, do opowieści o barwnych strojach,  o starych żelazkach na duszę, maglownicach, skrzyniach wiannych, praskach do sera, itd., itp.. Dzisiaj nie było inaczej. Uczestnicy warsztatów ubili wyśmienite masło i wiele się nauczyli.

Czytaj więcej...

Drugi dzień Wakacyjnych Warsztatów Muzealnych

W kolejny dzień muzealnych warsztatów uczestnicy poznali zamkową kolekcję broni. Zwiedzając wystawę - dowiedzieli się jak się strzelało z dawnych strzelb i pistoletów tj. - broni lontowej, kołowej, skałkowej i kapiszonowej, ile tak naprawdę ważył miecz dwuręczny, czym szyszak różni się od szturmaka, a rapier od szabli czy szpady. Następnie uczestniczyli w konkursie ”W poszukiwaniu eksponatu”, w którym mogli wykazać się zdobytą wiedzą oraz spostrzegawczością. 

Czytaj więcej...

Design Joanna Kobryń © Muzeum Zagłębia w Będzinie

MAPA STRONY